doula

DOULA

Samen bevalt het beter

Waarom een Doula

 • Kortere bevalling (25%)
 • Minder keizersneden (50%)
 • Minder verzoeken om pijnstilling o.a. ruggenprik (40%)
 • Minder kunstverlossingen (tang & vacuüm)
 • Betere APGAR score van de pasgeborene
 • Hoge tevredenheid van de bevalling
 • Beter herstel na de bevalling

DouLamija

Regio 040
Tel: 06-23786616
doulamija@gmail.com

Een kind is een ultieme integratie tussen de moeder en de vader.
Mijn taak als Doula is deze integratie te doen slagen.

Wat doet een doula?

Als ik een Doula zou omschrijven als een zwangerschapscoach dan zou ik mezelf te kort doen. Ik ben als Doula tijdens de zwangerschap, bij de bevalling en erna jullie steun en toeverlaat. Misschien wel je beste vriendin op dat moment. De verloskundige, gynaecologe en verpleegkundige moeten na de bevalling weer verder met hun werk, maar ik heb de tijd voor jullie. De beste beschrijving van mij als Doula is misschien wel ‘de vrouw die er altijd is en er voor jullie zal zijn vanaf het begin tot het einde’.

Waarom zou je een relatie aangaan met een Doula?
Misschien is je partner tijdens de bevalling niet aanwezig in verband met werk in het buitenland of heb je geen vrienden, familie en kennissen in de buurt. Dan kan een Doula er helemaal voor jou zijn.

Bij het krijgen van een kindje – en met name bij de eerste – komt onzekerheid en twijfel om de hoek kijken. Dat is helemaal niet vreemd. Als je je bedenkt dat het aangaan van een nieuwe baan of een verhuizing al vaak veel impact heeft, dan is het krijgen van een kindje helemaal een nieuwe emotionele ervaring. Een Doula is er voor jullie om de twijfel en onzekerheid weg te nemen.

Vaak zien vrouwen op tegen de bevalling. ‘Hoe gaat de baby er in hemelsnaam uitkomen?’ ‘Kan mijn man mij wel goed opvangen?’ Allemaal vragen waar je als aanstaande moeder van wakker kunt liggen. Het volgen van cursussen rondom de bevalling geven soms ook weer verwarring omdat iedereen iets anders zegt. Een Doula kan je hierbij helpen.

Door de relatie die we samen opbouwen kan ik precies aanvoelen wat jullie nodig hebben. Ik help jullie de verkregen informatie te filteren. Mijn hoofdtaak ligt, in het aanreiken van informatie zodat jullie een weloverwogen besluiten kunnen nemen en vol vertrouwen de bevalling tegemoet gaan. We maken samen een bevallingsplan en spreken alle details door.

Als Doula vervang ik niet de verloskundige, maar kan haar werk behoorlijk ontlasten. Daarom werk ik ook graag samen met verloskundigen en hebben we regelmatig overleg.

Om een beeld te krijgen van mijn inhoudelijke werkzaamheden heb ik een aantal pakketten samengesteld waar jullie uit kunnen kiezen. Alles is bespreekbaar en niets is te gek. Investeren in een gezonde zwangerschap, een vloeiende bevalling en een goed herstel na de bevalling is een investering voor het leven!

Aanbod

Er zijn drie standaardpakketten waar jullie uit kunnen kiezen. Kies het pakket wat het beste bij jullie situatie past. Uiteraard zijn de pakketten ook op maat te maken afhankelijk van de persoonlijke situatie. Hieronder vind je een indicatie, de prijslijst, aanvullende diensten en tot slot stel ik me aan jullie voor zodat jullie weten wie ik ben en wat mijn achtergrond is.

Basispakket

1. Vijf persoonlijke contactmomenten van 2 tot 3 uur per keer. Deze contactmomenten (kunnen) bestaan uit:

 • Intake en kennismakingsgesprek.
 • Lichamelijke en emotionele ondersteuning bij ongemakken.
 • Filteren van informatie.
 • Opstellen van bevallingsplan en wensen.
 •  Evaluatiegesprek.

2. Bijstaan van de bevalling vanaf het begin tot het eind. De moeder kan in alle rust bevallen en ik bewaak de grenzen en wensen die we samen in het bevallingsplan hebben opgesteld.

 • Kompressen na de bevalling (bij uitscheuren/knip) en hulp bij douchen.

3. Gehele zwangerschap tot twee maanden na de bevalling bereikbaar. Per mail, app of telefoon ben ik bereikbaar voor tips en vragen.

Voor wie?
Dit is een basispakket waarbij ik een ondersteunende eerste hand bied. Dit pakket is ideaal voor stellen die het alleen willen doen en toch een vangnet willen als dat nodig blijkt te zijn.

Bewust aanvullend

1. Basispakket plus holistische aanpak.
2. Vier extra contactmomenten inclusief:

 • Ritmische massage ter stimulering van het indalen van de foetus.
 • Bevallingsbad
 • Littekenbehandeling (knip en keizersnede).
 • Ondersteuning met als gevolg soepele en pijnloze stuwing.
 • Stabiliseren van een goede stoelgang/ voedingstest (advies).

3. Tijdens het traject word je ondersteund met bloesemremedies (hoef je niet in te nemen). Deze bloesemremedies zijn speciaal samengesteld en bestaan uit: conceptie, zwangerschap, bevalling, moeder-kind tot samenstelling van het nieuwe gezin.

Voor wie?
Dit pakket heeft een holistisch karakter en is daardoor erg waardevol voor:

 • HSP: Hooggevoelige vrouwen/stellen.
 • Stellen die een negatief beeld hebben over de bevalling.
 • Na een onaangename ervaring bij de eerste bevalling.
 • Misschien is het je eerste bevalling en wil je er alles uithalen wat er in zit?
 • Dat kan natuurlijk ook. Een bewust begin is extra genot!

Compleet pakket

1. Aanvullend bewustpakket
2. Plus 40 uur extra nazorg (6 weken na de bevalling)
3. Inclusief 10 keer een biologische/vegetarische maaltijd

Dit pakket biedt de moeder de mogelijkheid om:

 • Lichamelijk aan te sterken na de bevalling.
 • Tijd voor een gezonde relatie met de baby op te bouwen.
 • Ruimte voor emoties en aarding hiervan.

Dit pakket kunnen jullie zelf invullen zoals jullie dat zelf willen. De grote lijnen kunnen we van te voren bespreken, maar mogen op het moment zelf naar behoefte ingevuld worden. Echter ligt de nadruk op de nazorg: goed eten en kennismaken met elkaar. In niet-Westerse landen worden vrouwen die net bevallen zijn 40 dagen tot 6 maanden na de bevalling in de watten gelegd. Deze verzorging is gericht op goede voeding, lichamelijke- en geestelijke ondersteuning waarbij de vrouw wordt ontlast van de dagelijkse sleur en zij zich volkomen kan concentreren op zichzelf en haar baby. Het is geen onnodige luxe en een aanstaande moeder mag zich dit zeker gunnen. Een goede start staat voor kracht!

Ook kan dit pakket een grote steun zijn voor ouders die een bijzonder kindje krijgen. Te denken valt aan bijvoorbeeld een meerling, tristomie 21/24 zoals downsysndroom die met dit pakket wat extra ondersteuning krijgen.

* Huishoudelijke taken zijn bespreekbaar, maar horen niet standaard bij het pakket.

* Alle pakketten zijn samengesteld en per definitie voordeliger. Mocht hiervan afgeweken worden dan wordt er   een uurtarief gehanteerd. Deze bedraagt € 65 per uur en is excl. bijkomende kosten zoals parkeerkosten, bloesems en massages.

Interesse?

Voor prijzen en diensten graag contact opnemen via doulamija@gmail.com.

Video’s